Luka Pula

PULA (44o 52.5'N – 13o 50.8'E; oko 62.400 stanovnika/1991.) je prirodna luka zašticena sa S i SW polutokom koji se završava rtom Kumpar i lukobranom dugackim 1.210 m, a sa sjeverne rtom Proština.

Orijentacija

Strma obala na rtu Kumpar i zgrade na brdu Mužilj, svjetlo na glavi lukobrana – zelena kula sa stupom i galerijom, svjetlo na rtu Proština – četverokutna kamena kula sa crvenim vrhom i otok Veliki Brijun sa svjetionikom na rtu Peneda – četverokutna kamena kula uz kuću.

Dio grada vidi se s mora.

Upute za plovidbu

Prilikom uplovljenja noću na ulazu između glave lukobrana i rta Proština treba ploviti na 300 m od rta Proština, držeći kurs na crveno svjetlo na južnoj strani otoka Andrija sve dok se ne ugleda slobodan prolaz između otoka Andrija i Katarina kada okrenuti u prolaz, te između dva para svjetlećih oznaka uploviti u istočni dio luke. Prolaz između otoka Andrija i Katarina označavaju sa NW strane dvije crvene kule s galerijom na bloku u moru (crvena svjetla), a sa SE strane dvije zelene kule s galerijom na bloku u moru (zelena svjetla). Brodovi gaza većeg od 5 m ne mogu ploviti prolazom između otoka Katarina i Andrija, nego moraju proći između otoka Andrija i Uljanik.

Ako se želi pristati uz Gat Rijeka, treba svjetleću oznaku – zelena kula na bloku u moru, NE od otoka Uljanik, ostaviti desno i okrenuti k svjetlu na glavi gata – bijela kula sa stupom i galerijom; radi pristajanja na vezove u marini ili SW od marine, okrenuti kada se prođe plićina Uljanik (0.6 m).

Rubovi plićine označeni su:

N rub plutačom i znakom na vrhu (kardinala N), E rub plutačom i znakom na vrhu (kardinala E), S rub plutačom i znakom na vrhu (kardinala S), W rub plutačom i znakom na vrhu (kardinala W).

Grafički prikaz namjene - Luka Pula

Zona udičarenja 2018.