LUKA MEDULIN

44°49´2"N   13°55´53"E

O LUCI

Luka Medulin broji gotovo 568 vezova od kojih 181 čine nautički dok 387 čine komunalni vezovi.

Nautički dio luke Medulin obuhvaća 127 obalnih vezova te 54 vezova na sidrištu dok komunalni dio luke obuhvaća 363 obalnih vezova te 24 vezova na sidrištu.

Luka Medulin je vrlo dobro zaštićena od valova i vjetrova. Njezina najveća mana i ograničenje jest dubina. Prema članku 4 Pravilnika o redu u luci Medulin dozvoljeno je uplovljavanje plovila do maksimalnih 400 GT odnosno plovila čiji gaz iznosi maksimalno 2,50 m. No stvarno stanje u luci uvelike ovisi o mjestu privezišta. Naime, mjesta za plovila dubokog gaza (1,80 – 2,50 m) su ograničena na svega nekoliko vezova na sidrištu. Dubina obalnih vezova također uvelike ovisi o njihovoj poziciji. Obalni pojas luke Medulin je vrlo
plitak te dubina varira između 0,50 m i 1,50 m. Najdublji obalni vezovi u nautičkom dijelu luke Medulin nalaze se u neposrednoj blizini ureda lučkih nadzornika gdje dubina iznosi nepunih
1,50 m .
Sukladno tome luka Medulin izgrađena je imajući na umu njezina ograničenja te je obalni dio prvenstveno namijenjen malim i srednje dugim plovilima malog gaza. Dok veća plovila moraju svoje mjesto pronaći na vezovima na bovi.

MEDULINSKI ZALJEV

Medulinski zaljev je područje između rtova Kamenjak i Marlera, a poluotok Kašteja dijeli ga na dva dijela. Unutarnji dio je uzak i plitak, pristupačan samo brodicama i malim brodovima. U vanjskom, većem dijelu nekoliko otočića i podvodnih grebena okruženo je plićinama. Niski otočići u ovom zaljevu slabo se razlikuju od pozadine kopna. Obala poluotoka Kamenjak većim dijelom je strma.

Orijentacija

Rt Kamenjak; mjesto Premantura sa zvonikom; crkva sa dva zvonika u mjestu Medulin; svjetionik na hridi Porer – kamena kula iznad kuće; svjetionik na rtu Marlera – bijela kula s galerijom na betonskom bloku i piramida na otočiću Fenera obojena bijelo sa crvenim pojasima.

Vremenske prilike

Izložen je jugu, koje može uzrokovati jače i jako valovito more. Bura može poprimiti olujnu jakost, te bitno smanjiti vidljivost.

Magla

Javlja se u prosjeku 7-8 dana u godini, naročito u zimskim mjesecima.

Morske struje

Prevladavaju struje morskih mijena brzine do 0.3 čv. Olujni SE i NE vjetrovi mogu povećati brzinu struje do 1.0 čv.

Razina mora

Srednje amplitude morskih mijena su od 0.3 do 0.5 m. dugotrajni olujni vjetrovi mogu podići razinu mora do 1.0 m (ciklonalno jugo) i sniziti do 0.4 m (anticiklonalna bura).

Noću se plovi u bijelom sektoru svjetla na rtu Munat koji vodi slobodno od plićina i otočića.

Upozorenje

U zaljev se uplovljava uz veliki oprez i poznavanje lokalnih prilika. Paziti na podmorske opasnosti od kojih su označene:

  • plićina Fenera (NW od istoimenog otočića) motkom i znakom na vrhu (usamljena opasnost);
  • pličina Konjina (SE od otoka Ceja) motkom i znakom na vrhu (kardinalna S);
  • pličina Ceja (SW od istoimenog otoka) motkom i znakom na vrhu (lateralna desna);
  • pličina Gajdaruša (WNW od otoka Ceja) motkom i znakom na vrhu (lateralna lijeva).

Sidrište

Veći brodovi sidre između otoka Ceja i Trumbuja; dno drži dobro. Mali brodovi i brodice sidre u unutarnjem dijelu zaljeva južno od otočića Pomerski školjić, gdje su zaštićeni od svih vjetrova, a dno drži dobro.

Sve usluge i cijene provjerite na stranicama koncesionara Buža d.o.o.