NOVOSTI - ZANIMLJIVOSTI

Lučkoj upravi pula odobreno sufinanciranje u iznosu 2 milijuna kuna - 18.03.2022.

U Rijeci je 18. ožujka 2022. godine održana svečana dodjela ugovora i sporazuma za županijske lučke uprave te gradove i općine na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ugovore i sporazume dodijelio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Tom prigodom je Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula, preuzeo Sporazum o sufinanciranju projekta “Izgradnja obalnog zida u luci Valbandon”. Ovaj projekt realizirat će se u 2022. godini, te je vrijednost projekta 2 milijuna kuna. Izgradnjom obalnog zida stanovnici općine Fažana dobiti će 80-ak novih komunalnih vezova.

Objava: Glas Istre


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - Početak RADOVA NA SANACIJI OBALNOG ZIDA U FAŽANI - 09.02.2022.

U svojim planovima i programima za 2022. godinu, Lučka uprava Pula obuhvatila je i sanaciju obale na k.č. 1203/1 k.o. Fažana, koja je u naravi pomorsko dobro i čini obalni zid između fažanskog istezališta i malog gata u luci Fažana.

Obzirom da se radi o području koje se nalazi unutar povijesne jezgre Fažane, a koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, tijekom radova bit će obavljen i arheološki nadzor.

Sama vrijednost planiranih radova iznos 1.244.37,56 kn plus PDV, a radove će izvesti zajednica ponuditelja Murgons d.o.o. Pula i tvrtka Kamen d.d. Pazin. Financiranje ovoga zahvata omogućila je, uz Lučku upravu Pula i Istarsku županiju, i Općina Fažana koja u sufinanciranju cijeloga projekta sudjeluje s 500.000,00 kuna.

Zajednica ponuditelja Murgons i Kamen Pazin započela je s radovima u srijedu, 9. veljače 2022. godine, a Lučka uprava Pula će osigurati nesmetano provođenje radova. U dogovoru s vlasnicima plovila, privremeno će se izmjestit na drugu poziciju ona plovila koja su na trasi lokacije radova.

Prema Ugovoru, radovi bi trebali biti okončani tijekom 90 dana, no točan rok izvođenja utvrditi će se nakon što se skine kamena poklopnica i utvrdi stvarno stanje obalnog zida. Naime, sam obalni zid je u nekim segmentima i “podlokan” pa prijeti opasnost i od njegovog urušavanja, što ćemo izvođenjem ovih radova spriječiti.